Pikavippiala ja sen kehitys Suomessa

Pikavippi on aikaisemmin ollut suhteellisen nopea ja vaivatonkin keino hankkia käteistä suoraan tilille ilman välikäsiä ja puuduttavaa paperisodan läpikäyntiä.  Vuonna 2005 Suomeen rantautuivat pikavipin käsite sekä pikavippi omana lainamuotona, kivuten hyvin nopeasti yhdeksi suosituimmista keinoista hankkia lyhytaikaista lainaa varsin nopeasti. Markkinoilla hihkuttiin riemusra, sillä kimuranttien paperisotien aikauasi lainoja haettassa alkoi olla ohitse. Opiskelijat ja vähävaraiset eivät saaneet niinkään helposti myöntäviä lainapäätöksia hakiessaan lainaa pankeista, ja täten pikavippi oli hyvinkin tervetullut palvelu lainamarkkinoille.

Pikalainat saapuivat Suomeen vuonna 2005 eli hieman myöhemmin verrattuna Yhdysvaltoihin, siellä kun pikavipin myöntämistä on kuitenkin harjoitettu huomattavasti pidempään. Tämä nopea lainamuoto tunnetaan merten takana Yhdysvalloissa payday loan -nimellä. Siellä nämä nimensä mukaisesti ennen palkkapäivää useimmin anotut pikalainat kasvoivat räjähdysmäisesti matkapuhelimien yleistymisen myötä.

Pikavippiä haettaessa matkapuhelimien näppäimistöt kävivät kuumina, sillä koko lainaprosessi voitiin hoitaa puhelimella kädenkäänteessä tekstiviestien välityjsellä tai soittamalla pikavippejä tarjoaville tahoille - eivätkä lainanmyöntäjät pyytääneet juurikaan lähettämään dokumentteja varallisuudesta. Näin ollen aikaa vievät pankkikäynnit voitiin tarvittaessa jättää unholaan. Hei hei paperisota, tervetuloa sähköisesti tai tekstiviestitse haettavat pikalainat. Internetin hyödyntämisen kasvaessa ja mobiililaitteiden yleistymisen myötä Suomeen perustettiin lukusia uunituoreita pikavippiyrityksiä.

pikavippien-kehitys-suomessa

Pikavipit – käteistä helposti ja ennenkaikkea nopeasti

Ennen vuoden 2013 lakimuutosta pientä lainasummaa nopeasti tarvitseville pikavippi oli helppo ratkaisu, rahat olivat tilillä ennenkuin ehti edes sanoa kunnolla sanan 'pikavippi'. Erona muihin lainoihin verrattaessa oli tosin se, että pikavippi tuli useimmiten maksaa kokonaisuudessaan takaisin 30 päivän kuluessa siitä, kun pikavippi oli myönnetty. Pikavipin ottajan ikäväksi, jotkin pikavippiyritykset veloittivat korkoa reippaallakin kädellä ja koroista muodostunut rahasumma saattoi olla hyvinkin suuri verrattuna itse lainasummaan. Tyypillisin ajankohta pikavipin hakemiselle oli hetki ennen palkkapäivää. Vauhdikkaat ravintoillat saattoivat myökin boostata pikavippeihin turvautumista mikäli kesken ravintoillan lompakon huomattiin paistavan tyhjyyttään. Vaihtoehtoja käteistä nopeasti kaipaaville oli internetissä pilvin pimein, jotka kilpailivat asiakkaiden huomiosta tarjoamalla yhä suurempia summia yhä nopeammin. 

Pikalainojen summien skaalat vaihtelivat lainantarjoajan mukaan ja lainat olivat tyypillisimmillään mitä vain 50 - 2000 euron välimaastosta. Vanhoihin ja lainat ajallaan takaisinmaksaviin asiakkaisiin verrattuna, uudet asiakkaat joutuivat näkemään hieman enemmän vaivaa pikavippejä hakiessaan. Myös lainasummat saattoivat olla pienempiä uusille asiakkaille, kun puolestaan tutuksi tulleet vanhemmat asiakkaat saivat suoraan tililleen suurempiakin lainasummia. Nopeasti tilille saatava laina toi hengähdystauon taloudelliseen ahdinkoon ja toisille pikavipit paikkasivat ylimääräisiä kustannuksia.

Lakimuutosten vaikutukset pikalainoihin

Kuten tiedämme, pikavippien hurjat korot tulivat joskus aikamoisena yllätyksenä. Tätä varten säädettiin uusi lakimuutos vuonna 2013 kesällä, jonka tarkoituksena oli hillitä pikavippien suunnattomiksi paisuneita korkoja ja suojella kuluttajia. Kyseisen lakimuutoksen myötä pikavippiyrityksiä poistui markkinoilta roppakaupalla. Jotkin yrityksistä tähtäsivät katseensa pikvipit korvaaviin lainamuotoihin ja kaivattu lakimuutos teki tilaa myös aivan uusi tekijöille markkinoilla. Jäljelle jäivät luotettavat, turvalliset ja vastuulliset lainaa myöntävät tahot. Nopeasti lainaa tarvitsevat eivät kuitenkaan ole jäämässä tyhjin käsin, sillä useat yritykset tarjoavat erikokoisia nopeita luottoja kuluttajille internetin välityksellä.

Kuluttajaystävälliset limiittilainat ovat korvanneet entisaikojen holtittomat pikavipit, joita esimerkiksi me OK Moneylla tarjoamme. Limiittilainat ovat huomattavasti fiksumpia, joustavampia ja turvallisempia ratkaisuja verrattuna pikavippeihin. Lainaa myönnetään 2100 euroon saakka, jonka kuluttaja voi halutessaan käyttää heti taikka tehdä nostoja omalle tililleen omien tarpeidensa mukaisesti. Vastuullisena toimijana haluamme varmistua asiakkaidemme takaisinmaksukyvystä ja siksi pyydämme myös asiakkailtamme tuloselvityksen ennen lainan myöntämistä.

Tänäpäivänä lainan hakeminen sujuu nopeasti ja luotettavasti niin tietokoneen ääressä kuin mobiililaitteillakin. Myöntävän lainapäätöksen jälkeen limiittilaina on valmiina odottamassa tulevaisuuden nostotarpeita joustavin takaisinmaksuehdoin ja alhaisin kuluin ja alhaisemmin koroin. Entisaikojen pikavipin korvanneet fiksut ja kuluttajaystävälliset kulutusluotot ovat asiallisia ja toimivia lainamuotoja, jotka oikein käytettynä ovat oivallinen keino selviytyä arkielämän suunnitelluista hankinnoista kuin myös arjen mukanaan tuomista äkillisistä kompastuskivistä.

« Takaisin Blogin etusivulle