7 säästövinkkiä opiskelijalle

Opiskeluaika on jännittävä ajanjakso, jota muistellaan läpi elämän haikein mielin. Useimpien opiskelijoiden mielessä on kuitenkin huoli siitä, kuinka selviytyä arjen tuomista haasteista, kuten esimerkiksi asumiskustannuksista ja opiskelun tuomista muista kuluista. Kustannuksiin voidaan vaikuttaa usealla eri tavalla tekemällä taloudellisesti edullisia valintoja, jotka pitkällä tähtäimellä tulevat vaikuttamaan reippaasti opiskelijan laihaan lompakkoon. Olemme koonneet sinulle seitsemän tehokasta vinkkiä, joilla voit tehdä säästöjä opiskeluidesi aikana, nappaa talteen sinulle parhaiten sopivat!

opiskelijan-säästövinkit

1. Opiskeluiden rahoittamisen vaihtoehtoja

Opintojen aloittaminen tai jatkaminen vaatii suuria säästöjä tai muuta rahoitusta onnistuakseen. Riippumatta siitä, missä aikoo opiskella, merkitsee se välittömästi ylimääräisiä kuluja, jotka on otettava huomioon suunnitellessa tulevien vuosien toimeentuloa. Tavallisin ja suosituin vaihtoehto on opintotuen hakeminen, mikä kannattaa tehdä heti, kun tieto opiskelupaikan saannista on saapunut. Opintolainaa harkitessa kannattaa laina kilpailuttaa, koska tällä tavoin saadaan hyvä yleiskuva eri pankkien tarjoamista vaihtoehdoista. Opiskelun aikaisia kustannuksia voidaan myös rahoittaa hankkimalla osa-aikatyö, minkä avulla voidaan pitää lainaosuus pienempänä tai lisärahoittaa opiskelun aikaista elämää.

2. Oppimateriaalin hankinta

Opiskelun aloittaminen tuo tullessaan opiskelumateriaalin hankinnat, mikä tekee suuren loven opiskelijan talouskassaan. Uusien kirjojen sijaan kannattaa ostaa ne käytettynä erilaisilta osto– ja myyntisivuilta, kuten esimerkiksi Tori.fi, Bookloop.net ja Jamera.net. Käytettyjä oppikirjoja löytyy myös muun muassa Suomalaisesta kirjakaupasta.

3. Sosiaalinen media apuna

Sosiaalinen media voi myös olla suureksi avuksi oppikirjoja metsästettäessä, sillä esimerkiksi Facebookin kautta voidaan tiedottaa halukkuudesta ostaa käytettyjä kirjoja edullisesti. Kirjasto on myös erinomainen keino säästää kirjanhankintakuluissa, mutta kysyntä on erittäin kova ja laina-ajat lyhyet, joten lainattu oppimateriaali saattaa osoittautua pienoiseksi stressifaktoriksi. Facebook voi olla myös avuksi muun muassa asunnon haussa tai kimppakyydin hankinnassa.

4. Minimoi asumiskustannukset

Asuminen opintojen aikana on suuri menoerä monelle opiskelijalle ja usein nuori pysytteleekin opintojen ajan kotiympyröissä mahdollisimman pitkään. Kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä usein opiskelupaikka sijaitsee hieman pidemmällä, jolloin asuminen on järjestettävä muulla tavalla. Useimmat kaupungit tarjoavat opiskeluasuntoja, jotka ovat ns. soluasuntoja, joissa muutama opiskelija jakaa saman huoneiston. Kaikilla on oma huone, mutta he jakavat eteisen, keittiön ja kylpyhuoneen. Monet vuokraavat opiskelijoille lukukauden ajaksi huoneen, mikä saattaa olla hyvä ratkaisu opiskelijalle, joka tarvitsee tilapäistä asumusta. Yksi vaihtoehto on vuokrata kimppakämppä ja jakaa asumiskustannukset tasan, jolloin asuminen käy huomattavasti halvemmaksi.

5. Kalusta opiskelijakotisi pienellä rahalla

Kirpputorit ja second hand -myymälät ovat juuri nyt suurinta muotia, mikä sopii usein juurikin opiskelijalle täydellisesti. Nämä myymälät sisältävät runsaasti käypää tavaraa, joiden joukosta saattaa tehdä huikeita löytöjä edulliseen hintaan. Trendikäs opiskelijaboksi saattaa syntyä kirppikseltä bongatuilla ajan patinoimilla kalusteilla, kodikkaasti kuluneilla matoilla ja laadukkailla keittiötarvikkeilla. Tämän lisäksi voidaan tehdä suuria löytöjä pienellä rahalla hieman vajavaiseen vaatekaappiin. Nämä liikkeet tarjoavat usein kotiinkuljetuksen erikseen mainitulla summalla, joten kalusteet ja muut raskaat tavarat saa kätevästi kuljetettuna uuteen asuntoon.

6. Säästä tuntuvasti ruokamenoissa

Ruoka on kallista ja lohkaisee opiskelijan budjetista tuntuvan palan, jos ei ole tarkkana ruokaostoissa. Ruokamenoissa on keskityttävä edullisiin, mutta ravintorikkaisiin raaka-aineisiin. Kotiruoka on ehdottomasti se halvin vaihtoehto, jota kannattaa valmistaa suurempi annos kerrallaan ja jakaa muille päiville esimerkiksi pakastaen. Pakastimen puuttuessa löytyy kaupan tarjouksista pitkään säilyviä eineksiä ja säilykkeitä. Ruokakaupoista löytyy usein tuotteita, joita saa puoleen hintaan viimeisen myyntipäivän lähestyessä. Useimmat tuotteet ovat täysin syötäviä parasta ennen-päiväyksen ohitettuaan, joten näitä tuotteita ostamalla voidaan säästää mukavasti ruokakuluissa. Vitamiineja pursuavat hedelmät ja vihannekset ovat kausituotteita, joista löytyy aina jokin tuote erikoishintaan, jolloin voi panostaa ostamishetkellä halvimpaan tuotteeseen. Myymälöihin, joissa tapaa käydä ostoksilla, kannattaa hankkia bonus-kortti, jonka avulla saa myymälästä riippuen erikoistarjouksia ja muita alennuksia ostoistaan.

7. Minimoi muut menot

Ruokamenojen lisäksi voidaan asumiskuluissa säästää valitsemalla hyvä sähkösopimus ja edullinen nettiliittymä. Matkapuhelin on lähestulkoon vakiovaruste, jota kannetaan mukana kaikkialle. Myös matkapuhelimeen kannattaa kilpailuttaa mahdollisimman edullinen liittymä, jotta kustannukset pysyisivät mahdollisimman alhaisina.

Vaikka opiskeluiden aikana kukkaron nyörit voivat olla hieman tiukemalla, tulee opiskeluajoista ennenkaikkea nauttiakin. Säästämilläsi varoilla voit ajoittain myös hemmotella itseäsi ja lähteä tuulettumaan tenttikirjojen linnakkeesta vaikkapa elokuviin ystäviesi kanssa.

« Takaisin Blogin etusivulle